Ingyen weboldal – összehozhatom én magam?

Én hiszek abban, hogy igen. Létezik a majdnem teljesen ingyen weboldal. Bizonyos helyzetekben érdemes törekedni rá, de beszélünk majd arról is, hogy néha többet nyersz azzal, ha kiadod a munkát. De hát mi is kell hozzá és mi az, ami mindenképp pénzbe kerül?

1, Tárhely: Pénzbe kerül

Keresned kell egy tárhelyszolgáltatót, amely korrekt, biztonságos és naprakész szolgáltatással rendelkezik, és amelynek profi ügyfélszolgálata van. A tárhelyszolgáltatók között elég erős verseny zajlik ahhoz, hogy egy gyenge, nem naprakész szolgáltató, aki egy személyben próbál ügyfélszolgálatot is tartani, ne tudjon olcsóbb árakat adni, mint azok, akik mögött profi csapat áll. Keresd ezért a tíz legnagyobb szolgáltató valamelyikét! Vannak persze ingyenes szolgáltatások is. Azonban az ingyenes tárhelyek lassúak, akadoznak, korlátozottak. Az ingyenes szolgáltatóknak is van fizetős terméke. Arra jó lehet, hogy valaki kísérletezzen, de ha a vállalkozásodnak van szüksége weboldalra, ott nem lehet kimaradás, bénázás, lassulás.

2, Domain név: Pénzbe kerül

Ugyancsak a tárhelyszolgáltatódnál kell megrendelni a tárhelyeddel egyszerre. Hobbi blogok esetében nem teljesen értelmetlen egy ingyenes blogszolgáltatóval indulni. Ezt jelenti a valóban ingyen weboldal. Ám ahogy komolyra fordul a dolog, ha vállalkozás, vagy megélhetést kiegészítő blog a cél, a saját tárhely és ütős saját domain név szinte elengedhetetlen. De hát mennyibe is kerül? Éves szinten a kettő együtt 6-10 ezer forintba. Mi ebben a blogban azt a 20%-nyi erőfeszítést keressük, ami az eredmények 80%-át hozza, igaz? Azt hiszem, ennek a költségnek igencsak lesz hozadéka a saját márkád kialakításában, havi szinten pedig pár száz marketingre költött forintot jelent. Ez a majdnem ingyen weboldal. Szerintem megéri.

3, Az ingyen weboldal motorja – WordPress

Mi is ez? Egy program, amit aránylag egyszerűen tudsz feltelepíteni a tárhelyedre. Mindent a böngésződből irányítasz majd. Ami a lényeg: teljes mértékben ingyenes és szabadon használható eszköz. Itt töltheted le.

Editor Blogging Cms WordPress Blogger Blog Post
A WordPress – ingyen weboldal kezelőfelülete

Az oldalad ennek a segítségével fog dinamikusan működni, azaz nem kell minden oldalon, minden dolgot neked megírni, berakosgatni. Ahogy gyártod a tartalmat, a WordPress feladata lesz, hogy a megfelelő helyen megjelenítse azokat. Oldalakat, bejegyzéseket, minialkalmazásokat, mások hozzászólásait… Te egy kényelmes kezelőfelületen dirigálsz. A kódhoz nem kell piszkálnod. Vannak más tartalomkezelő rendszerek is, amelyek hasonlóan jó tulajdonságokkal rendelkeznek. Azonban a WordPress kimagaslóan a legnagyobb felhasználói körrel rendelkezik. Egy gigantikus globális közönség számára fejlesztik. Épp ezért MINDENRE van megoldás WordPressben. A nagy felhasználói bázis nagyon sok előnyt jelent. Ez fontos a későbbi pontoknál is.

4, Sablon: van ingyenes is, fizetős is

Az oldalunk megjelenését, elosztását, stílusát nem a motor, hanem a rá húzott sablon határozza meg. A WordPress telepítése után értelemszerűen látni fogjuk, hol lehet a sablonunkat kiválasztani, lecserélni vagy beállítani a részleteit. Tengernyi ingyenes sablon létezik, amelyeknek a beállítási lehetőségei korlátozottak. Figyeljük, hányan használják az adott sablont és milyen visszajelzéseket kapott! A nagyobb közönség itt is előny.

A sablonok válogatásánál látni fogunk képeket mintaoldalakról. Ez a tetszetős kinézet azonban megtévesztő. Azt hinnénk, hogy telepítés után a mi oldalunk is így fog kinézni. Valójában inkább azt jelzi, hogy Ilyet IS lehet csinálni a sablonunkkal, ám amikor fölrakjuk, a mi oldalunkra az eredmény feltűnően üres és egyszerű kinézetű lesz. Ne rémüljünk meg, kezdjünk játszani a beállításoknál! Ki tud alakulni.

Igen, vannak fizetős sablonok is, sőt nagyon sok ingyenes sablonnak megvan a fizetős változata. Többen elmondják, hogy professzionális honlapot nem lehet ingyenes sablonnal csinálni. Szerintem ez kreativitás kérdése. A honlap tartalma sokkal fontosabb, mint a kinézet. Ne ugorjunk fejest nagyon hamar méregdrága fizetős sablon vásárlásába! Válasszunk inkább ingyeneset, kezdjük el a munkát, és csak ha falakba ütköztünk, akkor gondolkodjunk fizetős megoldásban, akkor viszont olvassunk utána és válasszuk a legjobbak valamelyikét! Tehát: Lehet ingyenesen is szép és működőképes. Mint ahogy lehet turkálóból is ízlésesen öltözni.

Wordpress sablonok
Ingyen weboldal sablonok: Hidd el, küzdelmes lesz, hogy jól nézzen ki!

5, Bővítmények: Szinte mindent lehet ingyen is

A legelképesztőbb funkciókhoz vannak bővítmények (beépülő kis programocskák, amelyek új funkciókat tesznek lehetővé) WordPressben. Csinálhatunk webshopot, fórumot, közösségi oldalt, feliratkozásokat, előfizetéses hozzáférést… Rengeteg az ingyenes bővítmény, de mindnek megvannak a fizetős változatai is. Sokszor ütközünk falakba az ingyenes verzióknál, és borzalmasan dühítő, amikor azt érezzük, hogy a leghasznosabb vagy egyedül szükséges funkciók vannak lebutítva, hogy fizessünk, mint a katonatiszt. (Nyilván a fejlesztők sem szeretnének kizárólag jótékonyságból dolgozni.)

Gondoljuk meg alaposan: Nem lehetne sokkal egyszerűbben is megoldani ezt a problémát?

Menjünk egyet sétálni, mielőtt kifizetnénk egy bővítményt! Tartsuk szem előtt a kedvec 80/20-as szabályunkat: Vajon a megvásárolt fejlesztés hozzájárul az eredményeink 80%-ához? Belefér a 20%-nyi erőfeszítésbe? Vagy fizetek egy rakás pénzt, hogy az a nyavalyás lapozó egy picit jobban nézzen ki? Ne feledjük, hogy az idő is drága! Ne töltsük el az időnk 80%-át valamivel, ami 20%-ot dob az oldalunkon, vagy még annyit sem!

Gondoljuk meg, hogy a bővítmények meg is terhelhetik a WordPress működését!

Ha az oldalunk nem tölt be néhány másodpercen belül, akkor a látogatóink 80%-a elmenekül és sosem látja meg azt a pompás lila sávot vagy menő árnyékolást, amiért a bővítményt felraktuk. A kevesebb több, a bővítményeknél is.

Nézzünk szét alaposan: Lehet, hogy van alternatíva?

Nem lehet, hogy van egy másik bővítmény, aminek pontosan az a funkciója ingyenes, ami nekünk kell? Vannak azonban fizetős bővítmények, amelyekre előbb vagy utóbb érdemes lehet beruházni, ha eljön az ideje.

Mikor érdemes megfizetni valakit oldalépítésért, és mikor jobb az ingyen weboldal?

Ha a tanulásra, kísérletezésre szánt időt szeretnénk megspórolni, hogy néhány héten belül már működjön egy professzionális weboldal, és szeretnénk a saját szakmánkra, a tartalomra figyelni, adjuk ki a munkát! Egy weboldal megfizetése akkor éri meg, ha már működik a vállalkozás és biztosak vagyunk benne, hogy több érdeklődő és vásárló nagyságrendekkel javítja a helyzetünket. Ha nem munkahely mellett szeretnénk „blogolgatni”, vagy „majd valamikor” indítani egy webshopot, hanem itt és most van tervünk és lehetőségünk.

Még egy érv, amiről hajlamosak vagyunk megfeledkezni: Egy profi kivitelező valószínűleg korlátlanul használhatja az általa hasznosnak tartott fizetős eszközöket, amiket így mi is megkapunk. Megspóroljuk a küszködést az ingyenességgel.

Minden más esetben a „közel ingyen weboldal” segítségével tanulhatunk, kitapasztalhatjuk a titkokat, és kaphatunk hozzá sokfelől segítséget. Az első ingyen weboldal-kísérletek hibái, félresikerült megoldásai elkerülhetetlenek, ám ha van időnk kicsiszolni őket, akkor ne aggódjunk emiatt! A web folyamatosan változik, nem szükséges azonnal a tökéletessel előállnunk.

Bármelyik eset legyen érvényes rád, vagy ha esetleg még nem is tudod, hogy a mostani fázisban mi lenne a legbölcsebb, tőlem bátran kérhetsz egy ingyenes konzultációt, ahol minden kérdést megbeszélhetünk ezzel kapcsolatban.

További cikkek

Szólj hozzá!