Miért nem hoz ügyfelet a weboldalam?

Elkészült a weboldalad és mégsem hoz eredményeket? Talán nem néz ki elég jól, vagy nem működik úgy, ahogyan kellene?

Könnyen elképzelhető, hogy nem az oldallal van önmagában a baj. Tegyük fel, hogy szépek a színek, gondos volt, aki összeállította, a logo-t háromszor is visszaküldted a grafikusnak, hogy olyan legyen, amilyet megálmodtál, vagy talán még annál is látványosabb! A baj nem a weboldallal van, inkább az a gond, hogy nem használod úgy, ahogyan kellene.

Hadd hozzak neked néhány segítő kérdést, ami megvilágíthatja az okokat, miért nem hoz az oldalad ügyfeleket, eredményeket!

1, Mi az egyetlen dolog, amiben igazi értéket szeretnél adni a közönségednek?

Gyakran látom, különösen szolgáltató weboldalak esetében, hogy az oldal gazdája mindennel IS foglalkozik. Coaching, tanácsadás, üzleti konzultáció, kamasz-coaching, párkapcsolati dolgok, és még ki tudja, mi minden… Valami majd csak horogra akad. (Persze hasonló jelenség lehet más szolgáltatások esetében is.)

Mi történne, ha választanál egyet ezek közül, amivel a leginkább szeretsz foglalkozni? Melyik az a csoport, amelynek ezen a téren a legnagyobb értéket tudod biztosítani? Olyan csoportot keress, akik veled igazi előrelépést érhetnek el az életükben, akár egészségben, akár életminőségben, akár üzletileg, de akik a te gondosságodat és teljes figyelmedet meg is tudják fizetni!

A többiről sem kell letenned. Adj csak önzetlenül, hiszen adni mindig öröm. De a weboldalad fókuszában legyen egy szolgáltatás egy fizetőképes csoport számára!

2, Mit kellene tenniük a látogatóidnak, hogy elinduljanak a változás útján a te ügyfeleidként?

Hívd cselekvésre az oldalad látogatóit! Adj meg nekik egy egyszerű első lépést, ahogyan elindulhatnak a változás útján! Ne várj tőlük súlyos döntést pl. egy féléves coaching folyamatról, vagy egy méregdrága életmódváltásról! Időre van szükségük, hogy megismerjenek és megbízzanak benned, vagy egyáltalán meglássák, hogy mi mindent adhatsz nekik.

Most hadd döntsenek az első konzultációról! Egy ingyenes, vagy nagyon olcsó könyvről, vagy ellenőrzőlistáról (ezekből néha többet tanulunk, mint egy hosszú, unalmas kézikönyvből), esetleg egy webináriumról! Hadd döntsenek az első pici lépésről! Legyen „Cselekvésre-hívás”! Legyen ott a posztodban, a közösségi oldalaid bemutatkozójában, az oldaladon pedig ne legyen elrejtve! Legyen ott a főoldaladon, ha valaki elnavigálna, ez ugorjon fel számára egy kis ablakocskában!

Legyen tehát egyetlen dolog, amit az első látogatóid számára felkínálsz! Egy érthető, egyszerű, kis kockázattal járó cselekvést adj eléjük, hogy azután legyen alkalmad mást is felajánlani nekik!

Call to Action - a weboldalon is fontos
Andrea Piacquadio fotója a Pexels oldaláról

3, Hogyan fog ez elvezetni a főajánlatodhoz? (termékpiramis)

Az első lépés vezessen tovább egy valóban nagyobb horderejű ajánlathoz! De fontos, hogy egyik következzen a másikból, az előbbi legyen az utóbbi bevezetése!

Egy füzetecskében nyilván értékes dolgokat fogsz adni, de nem mondhatsz el mindent. Egy égető kérdésére választ kapott, hálás neked, de hadd érezze meg, hogy te vagy az, aki ennél többet is adhat! Ha a füzet kamaszoknak szólt, akkor ne lakberendezés legyen a fő ajánlatod, hanem egy átfogó kamaszoknak szóló coaching folyamat! Legyen termékpiramisod szépen, apránként építsd fel, hogy mit adsz első lépésként, első nagyobb kihívásként, főajánlatként és prémium együttműködésben!

Ez persze az elején még nehéz feladat. Indulásnál is fontos azonban, hogy legyen egy főajánlatod is az érdeklődőid számára!

4, Hogyan fogsz tudni velük kommunikálni? (Listaépítés)

Ha valakinek megkaptad a figyelmét, adj neki lehetőséget, hogy kapcsolatban maradjon veled! Mi az, ami jobban kézre áll? Messenger feliratkozás? Facebook csoport? Instagram követőbázis?

Az egyetlen, ami szolgáltatóktól független marketingmegoldás, az e-mail lista építése. A címeket ugyanis bármikor átviheted egyik hírlevélküldőtől a másikra. A lényeg, hogy a törvényeknek megfelelően gyűjts címeket, az érdeklődőid hozzájárulásával!

Tehát jól teszed, ha már most elkezded gyűjteni az érdeklődőidet egy e-mail listába, és emellett a közösségi oldalakon és csoportokban.

5, Mi az, amivel bizalmat tudsz bennük építeni? (Vlog, blog, közösségi média, Ügyfelek visszajelzései)

Azokat, akik egy ingyenes dologra feliratkoztak, vagy más módon bekövettek téged, el kell juttatnod oda, hogy bízzanak benned. Mikor először láttak meg téged, életbe léptek mindenféle előítéleteik. Lehet, hogy azt gondolták, hogy amit ígérsz, átverés. Gondolhatták azt is, hogy ugyanazt mondod, mint tíz másik hasonló tanácsadó. Gondolhatják azt is, hogy jó amit csinálsz, csak náluk nem fog működni, mert ők annyira különlegesek, vagy szerencsétlenek.

Mutasd meg nekik, hogy mekkorát tévedtek! Mutasd meg a vlogoddal, hogy ember vagy, megnyerő, kedves személyiség! Mutasd meg a blogodban, hogy mennyire komolyan gondolkodsz, és nem vagy hajlandó üres ígéreteket tenni! Mutasd meg a hírleveledben, mennyire rendszeresen és kiszámíthatóan dolgozol! Mutasd meg a közösségi oldalakon azt is, hogy a szakmád mellett van egy emberi oldalad, hobbid, családod, barátaid, álmaid! Nem kell belőle sok, de mutass meg valamit az arcodból!

Ha már vannak elégedett ügyfeleid, kérj visszajelzést, és ezeket is mutasd meg! Név nélkül megoszthatsz esettanulmányokat is, hogy lássák, hogyan dolgozol!

Ezzel építed fel a bizalmat az érdeklődőkben, hogy tudják, érdemes nálad vásárolni.

Fontos, hogy kialakuljon a bizalom.

6, Hogyan fognak megtalálni téged?

Sajnos bele fogsz futni abba az akadályba is, hogy bizony nem a weboldalad hoz számodra érdeklődőket, hanem fordítva. Ez bizony igazságtalannak tűnhet, mégis ez a valóság.

Egy weboldal önmagában nem hoz klienseket. Megszólítja őket, cselekvésre indítja őket, keretet ad a folyamatnak, ahogyan érdeklődőből vevőkké válnak az érkezők, de még mindig itt a feladat, hogy forgalmat terelj a weboldaladra.

Később a SEO (=keresőoptimalizálás) már segíteni fog, hogy a sok-sok tartalmad keresőkben felbukkanva begyűjtsön értékes látogatókat. Ez azonban hosszú folyamat és néha tényleg apróságokon múlik az eredmény.

Kezdetben többet segíthet a közösségi média. Van néhány olyan trükk, amellyel ismerősök ismerősein keresztül érsz el némi növekedést. Különösen, ha még nagyon az elején vagy a folyamatnak, és nincs pénzed arra sem, hogy egy kávéra hívd meg a klienseidet, kérhetsz megosztást, lájkot, hozzászólást! Ajánlj fel valamilyen értéket, összefoglalót, oszd meg a blogcikkeidet, hirdess egy nyereményjátékot…!

Lehetőséged van fizetős hirdetések indítására is. Ez sem olyan bonyolult, vagy lehetetlenül drága, mint ahogy elsőre tűnik. Egészen kis összeggel is hirdethetsz pl. Facebookon, és hozhatsz be egyébként ismeretlen embereket érdeklődőként.

Nem a weboldal az első

Ha őszinte akarok lenni, egy induló coaching-, vagy szolgáltató vállalkozás esetében nem a weboldal az első és legfontosabb lépés. (Egy webshop esetében persze ez másképp néz ki.) Hiszen ilyen apró, ingyenes, „organikus” megoldásokkal, vagy kisösszegű hirdetésekkel már be tudod hozni a követőidet, akiket személyesen megkereshetsz, hogy bizalmat építs, és közös munkát indíts. Micsoda büszkeség lesz majd, ha az első megbízásaid árából összeáll a weboldalad, és 500 vagy 1000 követőd számára bontasz zászlót!

De ha mégis elkészült a weboldalad, és tényleg szépen sikerült, ne kapcsoltasd le, hanem használd bölcsen! Hozz be látogatókat, vezesd végig az érdeklődőidet egyetlen folyamaton! Szólítsd meg a fájdalmukat, vagy vágyaikat, adj nekik értéket, és adj nekik egy egyszerű első lépést, amelyen elindulhatnak!

Ha úgy érzed, hogy nincs visszaút számodra és kész vagy küzdeni az álmodért, én is vállalom, hogy ebben melletted állok majd. Segíthetek az átgondolásban, a terv megalkotásában és a technikai részletekben is.

Milyen lenne az életed, ha azzal az egyetlen dologgal tudnál foglalkozni, amiben valóban klasszis vagy? Milyen lenne olyan kliensekkel együtt dolgozni, akik ezt meg is tudják fizetni? Egy első és ingyenes konzultációt megér neked ez a gondolat?

Ha igen, csak menj erre az oldalra, és foglald le a neked legmegfelelőbb időpontot!

További cikkek

Szólj hozzá!